Fa poquets
dies van arribar a casa nostra, amb total discreció i elegància (no esperàvem
menys...), dues cerveses trapenses disposades a lliurar-se a la nostra voluntat.
Convé recalcar que el selecte i reduït club trapense aglutina exclusivament les
cerveses fabricades pels propis monjos dins dels murs dels monestirs
cistercencs, seguint els criteris de l’estricta vigilància de la norma de la
congregació (garantits pel logotip d’Authentic Trappist Product, ATP, a l’etiqueta).
ORVAL
La vida monàstica
al monestir cistercenc de Notre-Dame d’Orval inclou (a banda de l’oració) l’elaboració
i comercialització d’un únic tipus de cervesa, presentada en
una original i estilitzada ampolla (a mi em recorda una bitlla...), i una
discreta etiqueta (amb l’inequívoc símbol ATP...).
Segons diu la
llegenda, certa comtessa de la regió va perdre l’anell nupcial dins d’una font
natural i, miraculosament, el va recuperar de la boca d’una truita que aparegué
a l’instant a la superfície. La comtessa, com a mostra d’agraïment, anomenà
aquella vall com la Vall d’Or (al revés Orval...) i, sense saber-ho, inspirà l’etiquetatge
de la famosa cervesera (que encara, asseguren, conserva la llegendària font...).
Servim el
beuratge al seu got corresponent, que vam espoliar de terres belgues. Es tracta
d’una pale ale de color mel, de baixa graduació (6,2%) i escuma cremosa,
intensament amargant i aromatitzada amb espècies. Tot i gaudir de la benedicció
absoluta de la comunitat cervesera, i sense ànim de treure-li mèrits, hem
detectat una acidesa inoportuna i un final excessivament sec..., que no ha
suposat una màcula sinó un gust inesperat...
WESTMALLE DUBBEL
L’altra joia
trapense prové de l’Abadia de Nostra Senyora del Sagrat Cor, molt propera a la
ciutat d’Amberes. En aquest cas, els monjos reparteixen els seus esforços i saviesa
en dues varietats: la Dubbel i la Tripel.
La que ens ocupa,
la Dubbel (7%), és una cervesa d’alta fermentació que aboquem en un altre got
de calze (encara que d’un cosí germà trapense que li cedeix els honors). El seu
color fosc, torrat, és espectacular; com la seva espessa capa d’escuma...
En boca es
perceben fantàstiques notes dolces amb malts torrefactes. No és tan potent com
la parenta triple (9,5%), ni tan aromàtica, però igualment excel·lent.
Confio seguir amb
la cata domèstica d’altres delícies trapenses, properament...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada