19 de gener del 2022

CÔTE VERMEILLE - setembre 2021 (4)

En aquest matí gris de principis setembre, a estones plujós, s’accentua encara més l’inquietant atmosfera que envolta el palau de Bardou... emplaçament de la popular maternitat d’Elna. Des de l’aparcament encara desert, quinze minuts abans de què obrin les portes als visitants, m’entretinc observant l’edifici i el seu entorn, i m’imagino un autèntic oasi de felicitat en el context d’una guerra despietada i cruel.


Un breu vídeo explicatiu ens posa en situació, abordant el qui, quan, com i per què d’aquesta institució promoguda per la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz. El seu propi testimoni ens captiva i emociona, i ens acompanya en la visita pels passadissos i habitacions (batejades amb noms de ciutats, com Barcelona, Santander, París...), sacsejant consciències en una incòmode sensació on s’intueixen tants instants d’angoixa i por com també de somriures i esperança.


Diversos panells informatius relaten el miracle d’una maternitat que va acollir a milers de dones i nens republicans que fugien de la guerra i de l’exercit franquista, sobrevivint clandestinament a l’horror de l’ocupació alemanya. Més enllà dels 595 nens i nenes nascuts en aquest refugi els anys 1939 a 1944, la Maternitat Suïssa d’Elna manté la memòria històrica dels qui van reclamar la llibertat amb lluita i sacrifici.


Encara estabornits, però ja en la reconfortant placidesa del nostre bungalow repassem la nostra visita, i provoquem el debat i la reflexió, obrint interrogants i plantejant-nos els límits de l’ètica i dels drets humans... mentre degustem un vi rosat ben fresquet d’IGP Côtes Catalanes: Dame d’Elne.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada