11 de juliol del 2016

SANT CRISTÒFOL 2016



A Sant Cristòfol, reconegut i celebrat patró del poble d’Es Migjorn Gran de Menorca, també se’l reconeix com a protector dels xofers i conductors. Cada 10 de juliol es reprodueixen caravanes de vehicles al carrer Major d’Es Migjorn, esperant torn per a la tradicional benedicció davant l’església... Aquest costum, força estès arreu de Catalunya, també es manté a Barcelona (tot i l’actual alcaldessa...).

Les entranyes, plenes de secrets i sorpreses, i la màgia del barri Gòtic de Barcelona és inqüestionable. Al carrer de Regomir, conviuen els vestigis romans de l’antiga Barcino amb la minúscula capella de Sant Cristòfol. En aquest precís indret encara és ben visible un petit tram de la muralla medieval, a banda i banda de la Porta de Mar d’entrada i sortida de la ciutat, i restes d’uns conjunts termals públics avui incorporats al Centre Cívic del Pati Llimona.


Al recambró ocupat pel guarda del portal, dins la pròpia torre de defensa de la ciutat, s’aixecà la primitiva capella dedicada a Sant Cristòfol, com a garant protector en les transaccions econòmiques dels qui perseguien el comerç marítim al Mediterrani.



L’actual capella reformada en estil neogòtic segueix perseverant la tradició. El trànsit amb cotxe per aquests carrers, disposats per a carruatges i carros de transport per a pagesos o traginers, és dificultós i en alguns trams impracticable. El Peugeot 206, tan discret i menut, s’ha esmunyit prou bé pels carrer de la Ciutat i Regomir fins al sospir del carrer Ample. No es pot demanar més: sant Cristòfol ha convocat també als Gegants petits del Pi, l’Oriol i la Laia, que han presidit la benedicció de cotxes just davant de la capella...

 

I encara escapant de l’antiga Barcino, de retorn a la nostra vila de Gràcia, ensopeguem amb un altre Cristòfol il·lustre, als peus de la Rambla de Santa Mònica...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada