12 de gener del 2017

'BIÈRE AU PIMENT BASQUE'

La mà innocent, en aquest escorcoll dominical i aleatori al ‘celler’ de casa, ha encertat un exemplar ben insòlit i sensual, part del botí d’aquest estiu passat. L’etiqueta de la cervesa artesana en ampolla d’Etxeko Bob’s Beer mostra una provocativa fèmina de llarga cabellera rossa enfundada en un escotadíssim vestit vermell... Lamento l’ús del reclam sexista de la imatge: l’spicy appeal es refereix a l’atreviment d’una original fórmula cervesera que conté pebre picant d’origen basc!


Arranomendiko Lamina és el nom mitològic de la seductora nimfa segrestada pels turons basc-francesos de Mondarrain. I és clar, una cosa duu a l’altre... perquè assaborint aquesta curiosa cervesa de blat amb notes sorprenents d’espècies i picant, em perdo novament pels carrers del magnífic poble d’Espelette.


L’interior del país basc francès col·lecciona pobles meravellosos. A poc més de vint quilòmetres de la ciutat costanera de Biarritz descobrim el poble d’Espelette, tant encantador per la seva fesomia i entorn com sorprenent pel seu saborós símbol vermell, que s’ha guanyat la denominació d’origen i s’escampa pels tradicionals balcons i façanes dels seus carrers.




Els pebres vermells d’Espelette (‘Piment d’Espelette’) es deixen assecar, precisament, a finals d’estiu... per això ensopeguem amb el millor escenari d’aquesta tradició. El pebre vermell s’ha convertit en l’ingredient indispensable de la cuina basca...; no és estrany, doncs, ensopegar en aquesta regió amb una bière au piment...



Dues curiositats més d’Espelette, abans de tancar el post:

En una plaça del poble he enxampat una inesperada actuació artística, expressada en el mobiliari urbà... com tantes altres que he reconegut per Barcelona, i caçat a Milà o París (obra d'en Clet Abraham o algun imitador...). En aquest cas redefineix un senyal de trànsit amb molt bon humor! 


I encara en la terrassa d’Espelette que escollim per a refrescar-nos... em demano, descobrint-la de reüll en altres taules properes, una Euskola!, que es presenta com a recentíssima germana basca de la popular Coca-Cola, amb l’eslògan: ‘Asmatua, sortua, euskal herrian egina’. El disseny de l’ampolla, també vermell..., s’enorgulleix de la seva identitat amb referències cantàbriques, el característic cim de la Rhune o la creu basca de Lauburu.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada