1 de maig del 2017

'JUGUEM CANTANT' A CALELLA

Arnau, ¿ens expliques què fas assegudet en aquesta terrassa de bar de platja en ple mes d'abril? El temps és exquisit, ben assolellat i esplèndid, llàstima d'aquest vent empipador, a estones impertinent... que ni ens deixa jugar a pilota damunt la sorra... catxis!


Darrera nostra, just abandonant aquesta sorra (encara deserta) i creuant el passeig marítim que ressegueix la franja costanera, topem amb la via única (de doble sentit!) del servei ferroviari de Rodalies Renfe que fins podria acostar-nos a Portbou. Allunyant-nos més de la platja creuaríem el nucli històric del poble, també la N-II i encara una mica més enllà la C-32, abans d'endinsar-nos per fi en els massissos del Montnegre i del Corredor, autèntics oasis naturals que separen la plana litoral del Maresme i la depressió del Vallès.


No ens cal anar al parc natural, n'Arnau ja ens ho revela: estem a Calella, en la nova edició (i ja en van quaranta-quatre!) del 'Juguem cantant' que organitza el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya. Hi participen més de dos-cents nens i nenes d'una vintena de corals, d'entre quatre i set anys, de les comarques de Barcelona, per a participar conjuntament en la cantata 'Els Colors del Mastegamosques'.


En Martí està convocat, com a membre dels Coloraines de l'Orfeó Gracienc, al magnífic espai natural del Parc Dalmau, enmig d'un entorn forestal mediterrani d'alzines i pins pinyers.


Ens presenten una cantata local, de vuit cançons, al voltant de les tradicions i la cultura popular catalana, i en especial dels gegants, gegantons i capgrossos de Calella.


El narrador i fil argumental de la cantata és en Mastegamosques, el capgròs més emblemàtic de Calella que obre pas a les cercaviles i empaita a les criatures i espanta als vilatans.

Avui, segons ens canten..., en Mastegamosques està molt trist i preocupat perquè ha perdut les tires de colors de l'espolsador de fusta i cuir que fa servir per a les seves bromes i jocs. Després de cada cançó, en recupera un...


'Mastegamosques, on ets?, on ets?
Mastegamosques, on t'has ficat?
Mastegamosques, no t'amaguis
que no et podem trobar.

T'hem buscat dins la cuina
que t'agrada molt menjar,
t'hem buscat a la plaça
que t'agrada passejar.


T'hem buscat pels gronxadors,
i també al pati de l'Ós,
t'hem buscat per el passeig,
però fa estona que no et veig.

Mastegamosques, ja ets aquí!
i a poc a poc ja tens... el groc!'


Un matí sensacional, de jocs i de festa, de treball en equip i de molts somriures. 'La música ens envolta. L'únic que hem de fer és escoltar'. Ho confesso: les corals infantils m'entusiasmen i m'omplen d'energia. L'orgull, avui més que mai, és compartit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada