7 d’octubre del 2019

Pre- VI MARATÓ DEL PRIORAT - 06/10/19

En el revers del full de 2019, sempre abans de canviar d’any, procuro regalar-me encara alguna cursa il·lusionant, d’aquelles que s’escriu amb majúscules... que serveixi també per a celebrar més i millor el meu aniversari. I justament aquest passat cap de setmana, coincidint amb la prodigiosa cita de la Ultra Pirineu o la desmesurada Triatló de Barcelona, m’he decidit per una altra de les poderoses, de valor segur, la Marató del Priorat. Aquesta cursa de muntanya transcorre en l’entorn paisatgístic únic del Priorat, entre vinyes velles en costers, coincidint amb la campanya de la verema, i creuant els termes municipals de Falset, Bellmunt del Priorat, Gratallops, La Vilella Alta, Torroja del Priorat i Porrera. La col·laboració de diversos cellers de la DO Montsant i la DOQ Priorat completen la simbiosi exclusiva entre l’enoturisme i l’esport.


Aterrem al Priorat el dia anterior a la Marató, a mig matí, per a fer una pausa naturalista d’alt del turó de La Miloquera: al Centre d’Interpretació i Reproducció de la Tortuga Mediterrània de Marçà. En aquest extraordinari mirador panoràmic, des d’on divisem el Priorat i la Ribera d’Ebre, amb la serra del Montsant de fons, es desenvolupa el projecte de conservació d’aquesta espècie protegida de tortugues autòctones en perill d’extinció. Ens creuem amb un munt de tortugues mediterrànies (també un parell d’exòtiques) i fins descobrim l’espai de les cries en captivitat. Ens encanten les tortugues (a Menorca vam adoptar la Closca uns dies...) i avui ens hem convertit en uns veritables experts!






Ens dirigim al poble de Porrera, ‘partido de Falcet’, on ens allotjarem en una acollidora casa rural. En una primera passejada de reconeixement constatem la maleïda fisonomia d’un continu entramat de carrers en forta pendent.



Després del nostre clàssic pasta party ens escapem a Falset, serpentejant els insuportables i tortuosos 9 quilòmetres de la carretera local T-740, fins a l’inconfusible edifici de la Cooperativa Falset-Marçà on recullo el dorsal número 34 i la bossa del corredor (que inclou una ampolla de vi negre jove Ètim i la samarreta tècnica), per a refugiar-nos novament en la placidesa de Porrera.




Abans que enfosqueixi volem resoldre la nostra gimcana particular dels catorze rellotges de Sol, verticals i declinants, escampats pels carrers de Porrera ... enredats en la poètica dels il·lustres Lluís Llach i Miquel Martí i Pol. Els anem caçant un darrera l’altre, amb l’ajuda d’algun veí compassiu, fins a l’avituallament final al Vinum Priorat de la plaça de Catalunya on compartim tastos de vi blanc i negre, amb prudentíssima moderació, i on ens confirmen el pas dels corredors de la Marató per aquesta precisa plaça, amb avituallament inclòs... El bon ambient ens tempta a allargar el vespre (i afegir algun altre tast de vi) en aquesta terrassa, però el seny ens empeny cap a casa per a sopar i dormir... demà serà un gran dia!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada