19 de maig del 2021

PAPAM 2021

S’està convertint en una cita engrescadora, malgrat el Covid s’ha encarregat d’aigualir-la per segon any consecutiu...: el tradicional peregrinatge de la comunitat lasal·liana a Montserrat (PAPAM per als amics), habitualment emplaçat a principis de maig, es reinventa enguany amb fórmules de proximitat que ens permeten escollir ruta i gaudir d’entorns plens de natura mantenint el grup bombolla!


Triem per unanimitat la ruta que ens duu des de la plaça del Nord fins al Temple del Sagrat Cor del Tibidabo! Poca broma, un recorregut que no és precisament un passeig per a estirar les cames sinó un exigent circuit circular amb ascens al cim més alt de Barcelona. Per això, preveient que el matí serà llarg, ens carreguem de provisions per a enfrontar-nos a la llarga caminada...


Escalfem les cames remuntant l’avinguda de Vallcarca fins a la ronda de Dalt. Aquest ha estat el primer avís seriós, perquè li segueix carrer de Natzaret amunt endinsant-nos decididament a la vessant de Collserola pel barri de Sant Genís dels Agudells. Ens desviem per un corriol, entre residències per a gent gran i horts urbans, fins a la carretera de l’Arrabassada, més enllà del popular club esportiu Vall Parc. Travessem amb molta precaució la carretera perquè en un dels revolts més excitants i perillosos d’aquest tràgic circuit d’asfalt per a motoristes s’enfila el nostre sender cap a la font del Bacallà, en el tram més forestal i atractiu de tot el circuit.



En la reconfortant esplanada de la font aprofitem els murs de pedra per a descansar una estona i per a esmorzar relaxadament. No hi ha ni una ànima a prop, només ocellets cantaires i el renou d’en Martí i Arnau que juguen amb pedres i amb el petit cabal que raja del broc, llençant-hi fulles menudes que naveguen pel petit canal obert fins a la reixa del desguàs.



Sort que hem carregat energia (termos de cafè per a uns i begudes energètiques llampants per als altres) perquè ara continuem guanyant alçada per un segment molt dur d’escales que ens aboca al camí de Can Borni, que resseguim en paral·lel per un menut corriol fins a la carretera que des de la Font Groga puja al Tibidabo. Ens mantenim en el voral peatonal mentre reconeixem de reüll les atraccions de TibiCity, la Mina d’Or o la Muntanya Russa. Just sobrepassat el vial del flamant nou funicular del Tibidabo, el primer d’Espanya!, ens desviem per un estret corriol vertical fins a l’aparcament del parc d’atraccions, i des d’aquí remuntem fins a la plaça del Tibidabo, coronant els 516,2 metres d’altitud. Agafem aire des del mirador panoràmic, disgustats perquè no podrem entretenir-nos pel Camí del Cel (fins el dia quinze no es preveu l’obertura dels parcs d’atraccions!) ni prendre una cervesa al restaurant d’El Club dels Aventurers (tancat fins a nou avís!)... maleït Covid!








Abans d’emprendre el camí de tornada, amb el consol i la certesa de què tot el que hem pujat ara ho baixarem, entrem al temple del Tibidabo per a trobar la Moreneta. La inèrcia encara ens empeny fins a la construcció més alta de tota Catalunya... som-hi, que la tenim a tocar: la Torre de comunicacions de Collserola. Ens impressionen els seus quasi tres-cents metres d’alçària, i els enormes tensors que la subjecten... ens tempta visitar-la un dia per dins... però no avui, perquè ja tenim el xip de tornada, davallant per la carretera de Vallvidrera a Barcelona fins aterrar còmodament al concorregut passeig de les Aigües. Ens beneficiem de la drecera d’escales que acompanya la via única del funicular per a plantar-nos fàcilment a la plaça del Doctor Andreu, i continuar el llarg descens perseguint la catenària testimoni de l’últim tramvia supervivent de Barcelona: el Tramvia Blau. Cacem a mig camí una rèplica ben ocurrent a mode d’homenatge i record d’aquesta icona desapareguda de la ciutat, davant les antigues cotxeres, en idil·li perpetu amb el trànsit de l’emblemàtic tramvia per l’avinguda del Tibidabo.







Rematem l’expedició en l’entramat laberíntic de la vila de Gràcia... per a emplaçar-nos en la versió autèntica a Montserrat (creuem els dits) del proper 2022...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada