30 de desembre del 2014

03. BUDAPEST CHRISTMAS FAIR


Tant lluny ens trobem alguns països del sud d’Europa en relació amb altres sobre com transmetre i dinamitzar l’esperit nadalenc... admetem-ho: pura enveja (per això venim a Budapest). 

El bullici i la màgia del Nadal a Budapest es concentra a les places més cèntriques de la ciutat, com és natural, tot i que es troben precioses al·lusions per molts altres racons...


El protagonisme principal es reserva a la plaça Vorosmarty, on conflueixen els carrers peatonals més turístics de la ciutat (Vaci Utca ‘Portaferrissa’ inclòs...) i s'apleguen, durant l’últim mes de l’any, un munt de cabanes de fusta amb típica decoració nadalenca i venda de productes artesanals. No és difícil encapritxar-nos d’una cosa o altra (la conversió de florins a euros acostuma a ser força favorable i ens ajudarà a donar el pas definitiu...), però amb moderació, que Ryanair és inflexible amb el sobrepès dels equipatges...


Al centre de la plaça s’aixeca una tarima, que ens acosta a les branques il·luminades dels arbres (espectacular de nit...) i a les delícies gastronòmiques locals, que es poden degustar de peu o en alguna de les taules compartides. És imprescindible deixar-se endur per la tradició del vi calent amb espècies, en versió hongaresa ‘forralt bor’, i degustar-lo com es mereix: dins la tassa oficial de ‘Budapest Christmas Fair 2014’.






L’únic competidor d’aquest brou tan elogiat (a mi només em serveix per a escalfar-me les mans), a banda de la llei seca que cadascú s’imposi, és una cervesa torrada notable i de nom impronunciable (l’idioma hongarès és impossible...): Karácsonyi Sör.



Però no tot s’acaba en el beure, només faltaria, les multituds famèliques entrarien en còlera... La manduca és extensa, generosa i contundent: des de la pizza ultrafregida (lángos) al popular xoriço hongarès servit en pa i mostassa (kolbasz), que rivalitzen en nombre d’adeptes amb l’apreciat estofat de carn i verdures (goulash).


I per complaure als visitants més llaminers, els postres perfectes: kürtöskalács, un ocurrent pastís xemeneia en espiral cuit a la brasa i amb cobertura a escollir (mitjançant la tècnica diària d’assaig i error concloem que la cobertura de nou és suprema).




Amb les necessitats bàsiques de la concurrència cobertes es complementa l’ambientació nadalenca amb uns cavallets de fira ‘vintage’ i amb una variada programació de carrer que inclou música folk, actuacions de titelles, espectacles itinerants o concerts de nadales.







El mercat de Nadal que es desplega a la plaça de la Basílica de Sant Esteve no es queda massa enrere. El marc, amb la façana de la catedral davant nostre, és sensacional. L’edifici religiós més gran del país custodia la relíquia cristiana de la mà momificada del primer rei d’Hongria i patró del país, Esteve I. A l’exterior, un delicat pessebre i una oportuna pista de patinatge entretenen als més menuts.




També la immensa plaça d’Erzsébet tér s’afegeix a l’agitació nadalenca, amb un munt de casetes de fusta i una nòria colossal, i el tram de Deak Ferenc Utca conegut com a fashion street... sempre amb força concurrència.






No obstant, el premi a l’originalitat se l’emporta la turística línia 2 del tramvia, que recorre la meravellosa riba del Danubi des de Pest. Haurem d’esperar que sigui de nit, i tocarà ser pacients perquè potser no serà aquest que ara ve, ni el següent..., però segur que tard o d’hora arribarà un dels combois més festius i elegants que haguem vist mai, amb més de 30000 llums led!, passejant amb orgull l’esperit nadalenc per Budapest. Pujar-hi serà missió impossible, si bé l’espectacle és veure’l acostar-se i contemplar la seva divertida vestimenta de gala. L’ocasió s’ho val, és la màgia del Nadal!


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada