6 d’abril de 2018

SETMANA SANTA 2018

Les celebracions de l’any litúrgic cristià comporten vacances escolars (amb els conseqüents equilibris de conciliació) i un munt d’oportunitats per a compartir i gaudir amb família. Temps lliure, en definitiva, amb l’excusa dels rituals que associem a la passió, mort i resurrecció de Jesucrist... malgrat les principals processons es concentren a les carreteres i a les terminals aeroportuàries... si bé existeix una opció més econòmica i tranquil·la... una alternativa ben domèstica per a distendre’s gustosament dins de casa o, quan el temps primaveral ho permeti, en els entorns propers respectius, potser desatesos per manca de temps...Persegueixo la inspiració, i la visió optimista amb què convé guaitar l’horitzó, amb el botí excepcional que vaig arreplegar en la passada edició del Barcelona Beer Festival. Amb el fons televisiu d’una sessió parlamentària insòlita, històrica, he anat assaborint la magnífica i vigorosa porter Piñon Rio Bravo, d’extraordinari gust a cafè intens i xocolata... I així, de glop en glop, es dibuixa la profecia i es revela l'oracle, proposant camins...

Hi haurà temps per als tallers de pintura damunt la taula del menjador... procurant que l’activitat artística i creativa no s’escampi per tota la casa...

...com també hi haurà temps de recol·lectar els caramels que apareguin entre les plantes del balcó, perquè a Barcelona adoptem la tradició menorquina del caramel·ler! Després de regar insistentment el nostre modest jardí, Martí i Arnau s’aixequen de bon matí per a capturar la dolça fortuna que apareix entre les plantes!


...i trobarem el moment per a acostar-nos a la fàbrica modernista de Casaramona, seu del CaixaFòrum Barcelona, on s'exposa fins a l'estiu Disney: l'art d'explicar històries. L'esvalot que percebem i les complicacions que patim per a aparcar el cotxe es deu a la immediatesa al tram final de l'última etapa de la Volta Ciclista a Catalunya 2018, que es reserva la meta a molts pocs metres de distància. Dins la fàbrica es repassa la trajectòria creativa dels estudis Disney, capaç d'adaptar magistralment al cinema d'animació històries clàssiques, mites, faules i llegendes.


...i el papa disposa una visita guiada per les dependències del Departament d’Ensenyament, edifici construït a finals dels seixanta per l’empresa informàtica IBM, al solar del fastuós palau enderrocat dels comtes de Fígols... Després de revisar el jardí, la flamant porta giratòria de l’entrada principal i la rèplica del mural ceràmic del pintor Joan Miró i l’escultor Joan Artigas exposat al vestíbul ens endinsem en les tenebres de l’arxiu, magatzem i sales de màquines. Emergim a la superfície per a enfilar-nos a la biblioteca, esmorzar al bar i revisar la planta noble de gestió econòmica i contractació pública, on el papa feineja trenta-set hores cada setmana......i en Martí i n’Arnau també s’enfilaran al circuit taronja del parc d’aventures del Bosc Urbà al Parc del Fòrum per a superar un itinerari ple de tirolines, xarxes, ponts i troncs. Si repetim properament i Martí creix fins més enllà d’1,35 metres d’alçada, estrenarem el circuit blau...

...i, per descomptat, ens aprofitarem del comodí del Zoo de Barcelona per a esprémer tota una jornada amb pícnic i taller descoberta inclosos, i emplenarem franges lliures amb incursions a la biblioteca de la Vila de Gràcia.
...i dediquem el plat principal d’aquest carrusel de Setmana Santa a la descoberta de la comarca del Moianès, amb el focus damunt del poble de l’Estany (‘Partido de Manresa – Provincia de Barcelona’) per a compartir excursió (i prodigiós dinar a l’hostal Grau) al Puig de la Caritat, inclòs al llistat dels 100 Cims més representatius i emblemàtics de Catalunya (segons la FEEC) des d’on podem veure gran part dels Pirineus nevats, les Guilleries, el Montseny i Montserrat.
Ens obstinem, a més, amb un geocatxé amb una divertida gimcana prèvia que ens permetrà resoldre la geolocalització exacta: N41º 5F.(E+F)(C-B-1)(H) E002º 0D.(A-H)F(C-G); al panell informatiu del monestir anotarem l’any del primer document que parla de l’Estany (ABC), i el nombre de campanes (D), i la declinació del rellotge de sol de la Casa Consistorial (EF), i l’any de construcció de l’antiga mina per a dessecar l’Estany (..GH) i... voilà, el catxé serà nostre!Invertim un altre cartutx al Cosmocaixa, l’altre museu de l’Obra Social de La Caixa a Barcelona, per a saludar al tyrannosaure Trix, delectar-nos amb la interacció dels ginys didàctics, despertant curiositats i provocant fenòmens que demostren lleis, principis i teories científiques, fins a perdre’ns per enèsima vegada al Bosc Inundat, abans de gaudir d’una reconfortant pausa-aperitiu en la terrassa bar de la plaça de la Ciència.

I no hi ha Pasqua sense les tradicionals mones de xocolata amb els corresponents afegits i complements. Enguany, a més de les dues enormes gallinotes de xocolata d’acompanyament, apareixen els intrèpids Mario i Luigi, els icònics personatges de Nintendo que s'han promogut amb l’eufòria del videojoc de Mario Kart en la nostra renascuda Wii.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada