16 d’abril del 2018

1a FIRA DE LA BIRRA ARTESANA DE LA VILA DE GRÀCIA

L’essència del barri de Gràcia s’escriu en l’entramat de carrers estrets que s’enfilen torrents amunt (Flors, Vidalet, Olla...) i els que s’escampen entre les menudes places que s’hi encaixen... magnífics espais de trobada i oasis d’oportunitats per a la comunitat. Malauradament, davant l’avinentesa lucrativa d’una invasió turística, algunes places han anat cedint... tant en la pèrdua d’autenticitat com en l'esvalot insuportable que els propis veïns de la vila pateixen amb resignació.


La plaça del Raspall, no obstant, encara es resisteix a vendre la seva ànima per uns quants metres més de terrasses on despatxar gin-tònics a preu d’or, o per una nova promoció exclusiva de lofts de disseny impagables. Justament en el petit enclavament d’aquesta plaça, nucli de la comunitat gitana més nombrosa de Barcelona, es desplega l’engrescadora ‘1a Fira de la birra artesana de Gràcia’.


L’esplendor de no fa pas massa anys, quan s’explorava la rumba catalana de mans del popular veí Antonio González El Pescaílla, es respira encara en l’ambient d’una plaça tranquil·la i serena, fidel a un ritme i un tracte desacostumat. En aquest deliciós fortí inexpugnable s’aixequen les carpes cerveseres, a empara de la Barraqueta (avui Birraqueta), l’Ateneu Independentista de Gràcia, que amb l’evident consigna reivindicativa ‘Jo sóc CDR’ en favor dels Comités de Defensa a la República recentment acusats de rebel·lió i terrorisme, ha convidat a sis artesans de luxe!



Enmig d’aquest fervor protestatari estrenem la Fira amb una winter seasonal Beer dels cervesers Sant Jordi de Cardedeu, tant a prop com ens trobem de la diada del patró català... l’Alè d’Hivern, malgrat immersos en la primavera, ens dóna una immillorable benvinguda maltosa i intensa, perfecte per connectar amb la nombrosa concurrència.



Ens acostem als barrils dels badalonins Sikaru, inspirats en l’antiga beguda mesopotàmica de civada fermentada... i ens procurem un altre beuratge amb referències a l’antic imperi otomà: Uruk és una aromàtica IPA amb notes tropicals i cítriques!



La simpatia (i singular repertori de versions protesta) del grup musical de la Cuca Viu estimula la multitud, que segueix en augment a mesura que es fa de nit... mentre procurem esmunyir-nos com podem fins a la carpa de Guineu, estendard de l’aventura artesana ‘en llauna’, per a capturar la deliciosa i refrescant Wipa de blat.



Ens encomanem del missatge i del ritme festiu musical de la Cuca Viu... però abans d’acomiadar-nos de la Fira dediquem els últims glops a la versió 08015 de Birra 08, la infalible brown ale Eixample, i afegim al nostre botí domèstic una ampolla de l'oportuníssima IPA 08012 Gràcia. I desertem definitivament d'aquest insòlit racó gracienc, a contracor, fent mutis pel carrer del Profeta... ben a prop del porc rostint-se a la creu... perquè demà diumenge hem de matinar de valent...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada