29 de setembre del 2023

VACANCES A NORUEGA - agost 2023 - dia1

Després d'un llarg, i formidable!, estiu a Menorca... amb una escala fugaç de només quaranta-vuit hores a Barcelona, ​​ens llençarem a una excitant pròrroga final de vacances per Noruega! Abans de les set de la matí ja abordem amb nocturnitat l'avió de Vueling, que serenament engoleix maletes facturades i ens acomoda a les butaques de cua... aixequem el vol, puntualment, i repassem el planning d'avui a Oslo... la penombra de cabina i el brunzit incessant de l'avió ens convida a dormir una estona mentre sobrevolem els núvols de França, Alemanya, Dinamarca...


Aterrem, tres mil quilòmetres més enllà, a la península escandinava... a l'aeroport de Gardermoen. Ens fulmina la retolació en noruec, beneïda subtitulació en anglès!: 'bagasjehall' per recollir l'equipatge... En aquest trànsit per la terminal creuem una singular vitrina d’espases vikingues i una litografia original d’Edvard Munch..., confirmat: estem a Noruega! El tren exprés Flytoget (gratuït per als menors de setze anys!) ens acosta còmodament a l'Estació Central d'Oslo, on resguardarem les maletes fins al vespre en una consigna.


Al carrer rebem la benvinguda de l'enorme tigre de bronze que protegeix la ciutat i que ens convida a endinsar-nos per la concorreguda artèria comercial de Karl Johan Gate... Ens afegim al flux turístic, resseguint la Catedral, el Parlament, el Teatre Nacional, i tantes botigues i restaurants... fins als jardins del parc que envolten el majestuós Palau Reial (si hi ha la bandera és perquè a dins hi ha el monarca!); no podem evitar la foto amb un guàrdia de la seva Altesa Reial, minuts abans que ell mateix s'incorpori a la popular desfilada i relleu de Guàrdia.




Mantenim ruta a molt bon ritme, tot i suportant una llarga caminada per carrers residencials, cap al parc d'escultures de Frognerparken. Alleujats per fi amb la placidesa d'un parc deliciós, que acull dues-centes escultures de bronze i granit de Gustav Vigeland... freguem la mà de l'escultura del nen emprenyat, com mana la tradició... i ens endinsem fins el curiós Monòlit, també atapeït d'escultures, i la Roda de la Vida.




Abandonem el parc per a acostar-nos al cor de la ciutat... Ens resguardem d'una pluja inoportuna dins del museu Viking Planet, en una experiència molt interactiva i tecnològica que inclou simuladors, hologrames i una sorprenent animació virtual en 4D per a conèixer la història i la cultura dels víkings.


Catxis, encara plou... resseguim paraigües en mà el museu del Premi Nobel de la Pau i l'edifici de l'Ajuntament, de curiosa arquitectura de maó vermell a l'estil soviètic... i ens acostem a la fortalesa d' Akershus, per on passegem gratuïtament i gaudim d'unes vistes sensacionals del fiord d'Oslo. Creuem la petita badia cap a Bjorvika, per a recuperar forces en un espai de saunes multidisciplinar i gastronòmic força alternatiu i apassionant: Salt ens sedueix amb una pilsner noruega Ringnes, una música i ambient molt agradables, i una panoràmica excepcional del museu Munch i l'Òpera a l'altra banda del port.



Reconfortats, i per fi sense pluja, rondem el sostre de marbre inclinat de l'icònic edifici de l'Òpera d'Oslo, que sembla emergeix de l'aigua... i aprofitem per visitar la colossal biblioteca pública veïna de Diechman que, a banda de l'immens fons bibliogràfic, ofereix als visitants (alguns s'acomoden traient-se les sabates!) un espai cultural i de trobada privilegiat, amb l'estimulant llum natural que travessa els amplis finestrals i els racons íntims de treball i estudi escampats per les sis plantes.



Rematem la ruta circular al punt de partida: a l'Oslo Sentralstasjon... però el nostre tren a Bergen no sortirà fins d'aquí a tres hores, així que escapem novament a l'eix peatonal de Karl Johan Gate per a entretenir-nos amb les botigues de souvenirs, i amb els murals pintats al sostre de la catedral. Recuperem finalment les maletes de la consigna d'equipatge i esperem pacientment que s'anunciï el nostre tren al plafó de sortides 'Auvganger'... fins que, som-hi!, cap a la via 3: embarquem equipatge al vagó 2 i esperem davant del compartiment 31. Ens identifiquem 4 vagons enllà, al costat del vagó cafeteria, on recollim corre-cuita la tarja electrònica del nostre compartiment... per a descobrir la nostra 'suite' familiar: una petita cabina amb llitera i dos matalassos, aigüera i mirall... procurarem descansar durant les set hores del trajecte nocturn a Bergen... pijames, rialles, visites al lavabo del nostre vagó... i alarma al mòbil a un quart de set, bona nit!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada