5 de març del 2024

PATRIMONI DE LA VILA DE GRÀCIA

Un veritable gust descobrir i explorar espais exclusius del nostre barri gràcies a la difusió i a la protecció del patrimoni històric del Taller d’història de Gràcia, que gestiona visites guiades als refugis de la plaça del Diamant i de la plaça de Revolució, i al símbol gracienc del campanar de la plaça de la Vila.

Matí de dissabte, principis de febrer: ens han convocat al centre de la plaça de la Vila, als peus del campanar... i des d’aquí iniciem la visita guiada revisant l’exterior de la torre pública més alta del districte (33 metres d’alçada!), d’estructura sòbria i clarament obrera, rematada amb diversos escuts i plaques amb els símbols del zodíac, i una font que massa sovint serveix com a porteria de futbol.


Per fi ascendim impacients per l’estreta escala en espiral que ens eleva fins a la maquinària del rellotge, construïda per un rellotger suís, fins devora la gran campana que remata l’estructura, per a atrevir-nos a treure el cap per l’estreta i vertiginosa balconada que hi ha sota les quatre esferes, i al·lucinar amb la panoràmica exclusiva de la ciutat de Barcelona i la sorprenent estesa embrollada de terrats que s’escampen al nostre voltant.



Enraonem encara en les altures sobre la seva rellevància en l’abnegada advertència als graciencs de l’arribada de les tropes espanyoles durant la revolta popular de les Quintes de 1870... i ratifiquem el merescut reconeixement com a icona del barri!


Matí de diumenge, l’endemà de la visita al campanar de la Vila: ens han convocat a la plaça del Diamant, i des d’aquí ens afegirem al grup que explora les entranyes del refugi que s’amaga sota nostre per a moure’ns Verdi avall i per fi endinsar-nos en l’aparcament de la plaça de Revolució. Des de la planta -2, a una profunditat de 12 metres, recorrem el refugi antiaeri 267, construït pel propi veïnat com a espai defensiu durant la Guerra Civil.

Estava format per 163 metres de galeries perimetrals, amb tres entrades des de la plaça. En l’actualitat, a causa de les obres d’excavació de l’aparcament, l’únic espai salvaguardat de l’antic refugi és un petit tram de galeria i els espais de la farmaciola i la sala de cures. Un valuós espai de memòria històrica, un gran exemple de defensa passiva veïnal davant es bombardejos indiscriminats sobre la població civil.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada