5 d’octubre del 2017

ESCÒCIA: cara B

Wuauh... ja ha passat un mes des què vam llençar-nos a l’aventura per Escòcia! Seria injust i deslleial pretendre un titular que sintetitzés alhora tantes sensacions i descobertes. Perquè hi ha hagut gra, en abundància i de qualitat, i poquíssima palla; moltes llums brillants, a estones encegadores: com la placidesa dels pobles pesquers de l’East Neuk, la fotogènia de Saint Andrews, la serenitat d’Stonehaven, l’embruix del Loch Ness, la màgia de l’illa d’Skye, la delicadesa de la vall de Glencoe, o l’encís del Loch Katrine... Però també algunes ombres malaurades: com l’insuportable clima escocès (allò del ‘four seasons in one day’) o les restriccions horàries i escassa permissivitat amb els menors d’edat en pubs i restaurants.


També hem suportat sacrificis notables (el de Glasgow, el del Loch Lomond...), i convingut retallades sobrevingudes (en la vall de Glen Affric o en ciutats com Elgin i Inverness...); perquè a tot no s’arriba en vuit dies... menys encara quan l’Scottish weather se’ns mostra ben inspirat, incomodant-nos i negant-nos joies indiscutibles (com el Quiraing, l’Old Man of Storr, la Coral Beach,...).



Però no vull insistir més amb la llista d'imprescindibles sinó amb l'encert de la cara B d'un viatge que ha anat compensant amb apostes imprevisibles les escasses (però doloroses) pèrdues que he patit pel camí; una ruta alternativa que ha fugit del guió habitual de mínims, i que recomano a tothom:

- Princes Street Gardens: ens hi hem deixat caure, amb el pretext del One O’Clock Gun, i s’ha guanyat tota la nostra admiració. Més enllà de l’Old Town i del bullici de la Royal Mile d'Edimburgh, hem descobert uns jardins extensíssims, molt tranquils i agradables, perfectes per al passeig, per al descans, i per a l’esbarjo.




- Stonehaven: Les lloances, en aquest cas, són tant per a l’encant del poble d’Stonehaven, guardià preferent del castell de Dunottar, com per a la sensibilitat i gust exquisit del nostre Arduthie House Bed and Breakfast... Es reparteixen els elogis per igual: el passeig per la platja, la incursió a SixºNorth Pub, l’encís del nostre guest lounge... Stonehaven es mereixen un lloc d’honor al podi del nostre viatge!





- Culloden: magnífic espai per a la memòria, tràgic i transcendental, un camp de batalla que convida a reflexionar sobre el fatídic preu dels desacords i totalitarismes al llarg de la Història. Un nus a l’estómac.




- Portree Wigwams: tota l’illa d’Skye és excepcional, però el millor complement per a una experiència inoblidable, per a connectar amb un entorn meravellós, són els divertits bungalows triangulars de Wigwam escampats pel camp. Un ‘poble indi de fusta’ espaiós, confortable i idíl·lic!



- Duntulm Castle: l'intent frustrat d'ascens al Quiraing ens ha empès de rebot a l'extrem més recòndit de la península de Trotternish d'Skye. El castell, un altre en runes..., és el millor pretext per a embadalir-se amb un entorn extraordinari.



- Loch Katrine: l'impensable exclusivitat d'un creuer inoblidable. Escòcia atresora molts llacs fantàstics..., però el Katrine passa davant de tots: extremadament plàcid, serè, delicat, superb. Un passeig inesborrable!


- Falkirk Wheel: una sorpresa majúscula, inexplicable, que ens ha deixat sense paraules; un artefacte mecànic colossal i impressionant.


- Plockton: el caprici d'un poble perdut, acaronat i protegit alhora per un llac deliciós que s'entreté amb l'anar i venir de la marea i per l'abric de les muntanyes que l'envolten; un oasi sensacional enmig del paradís. 


- Scorrybreac Circuit: l'enèsim passeig per l'illa d'Skye, però potser el més dòcil i familiar; resseguint el port de Portree i endinsant-nos en un escenari preciós, abocat al mar... 



- Doune Castle: o ¿com fer una tria de castells entre els prop de mil que es mantenen encara en peu a Escòcia? Tinc bones sensacions amb Doune, bon rotllo, així que l'afegeixo a la nostra llista: Edimburgh - Dunottar - Saint Andrews - Inverness - Duntulm - Stirling (des de l'exterior), i Urquart - Eilean Donan - Dunvegan (a fons!). Doune Castle, amb la seva discreció, supera qualsevol previsió.



Stop, final de la cara B: reservo material extra suficient per a una cara C... properament!


Enllaç a:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada