8 de novembre del 2021

MUSEU DE CERA DE BARCELONA

Lliurar-se a l’embruix de la Rambla de Barcelona encara és una delícia, entretenir-se amb les seves mil cares i colors, una essència inesborrable... malgrat s’hagi rendit recentment a un decebedor model turístic. Ens deixem endur pel corrent natural d’un hipnòtic paviment ondulant que ens aboca al mar, Rambla Canaletes enllà... fins a les acaballes d’aquesta antiga riera que escortava la muralla medieval de la ciutat, ben a prop d’un quiosc modernista que anuncia el que s’amaga al fons del discret i estret passatge de la Banca: el Museu de Cera!


Ens endinsem expectants fins a la menuda plaça octogonal, on resisteix l’antiga seu del Banc de Barcelona, reconvertit en un Museu de Cera que en l’actualitat té molt poc a veure amb el que molts recordem d’aquells anys vuitanta i noranta; l’ambientació grisa i antiquada ha estat curosament renovada amb nous escenaris i efectes digitals molt estimulants.


El nou Museu aplega amb encert present i passat, figures locals amb celebritats universals, mitjançant escenografies i escenaris sorprenents. D’entrada s’entreté amb la ciutat de Barcelona, de la mà dels il·lustres compatriotes de cera Antoni Gaudí i Eusebi Guell, i d’un magnífic simulador promocional que ens permet sobrevolar damunt l’entramat barceloní i acostar-nos als espais i monuments més emblemàtics.


El passeig pel museu s’inicia en la cambra cuirassada genuïna de l’antic banc, on es recrea l’atracament dels actors de la popular sèrie La Casa de Papel. Continuem per la jungla, a través d’una ambientació extraordinària, per creuar-nos amb l’Indiana Jones i el temible King Kong.


Creuem el vestíbul d’aquest edifici d’estil vuitcentista, per a pujar per l’escala de marbre d’honor, remuntant el castell d’una colla castellera, resseguint diables i capgrossos i destacats personatges de la política catalana com Lluís Companys o Francesc Macià. Ramon Llull, Jacint Verdaguer o Joan Maragall han reservat el seu espai al costat de Lope de Vega, Miguel de Cervantes, William Shakespeare o Moliere, com Severo Ochoa i Ramon y Cajal ho han fet amb Marie Curie, Albert Einstein o Stephen Hawking.


Continuem per les sales més exclusives de l’edifici del Museu: a l’antic saló del recital s’apleguen els Beatles amb altres artistes com Michael Jackson, Rihanna o Billie Eilish... mentre que al pati de cristall i al saló gòtic es reuneixen reconeguts pintors, músics i compositors com Pau Casals, Pablo Picasso o Beethoven amb actors i esportistes com Jack Nicholson, Audrey Hepburn, Michael Jordan o Rafa Nadal... barreges estridents, desconcertants...


Estem fascinats; revisant el racó culinari amb Ferran Adrià i Carme Ruscalleda al capdavant, l’interior del vaixell pirata capitanejat per l’inconfusible Jack Sparrow, i l’univers de Gel i Foc amb escenografies inspirades en la sèrie Joc de Trons.


Ens submergim també al fons del mar a través d’una càpsula interactiva, atacada per un pop gegant... en l’espai de reivindicació climàtica de l’activista Greta Thunberg. Travessem el saló del bé i del mal, amb Franco-Hitler-Mussolini-Stalin en un bàndol i Teresa de Calcuta-Mandela-Gandhi en l’altre.


Amb un ull tancat, a estones amb els dos..., amb estirades del braç i uns quants crits, creuem el passatge del terror... amb alguna sorpreseta extra de temporada Halloween... Escapem del malson, i ens acomiadem del museu, embarcant en el Falcó Mil·lenari d’Star Wars, comandat pel llegendari contrabandista wookie Chewbacca.


Allarguem encara el nostre matí al passatge de la Banca compartint un aperitiu en l’insòlit bar de fantasia del Bosc de les Fades. En la frondositat de l’original ambientació selvàtica, entre trons i llampecs, repassem amb entusiasme els espais i figures del nou Museu de Cera de Barcelona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada