21 de desembre del 2021

41a MARATÓ DE VALÈNCIA (1)

I encara abans d’engrescar-nos amb un nou any, abans de deixar enrere un 2021 ple de recaigudes i onades Covid, debutaré amb la tant elogiada Marató de València... amb el dorsal traspassat de la malaurada edició del 2020.


Malgrat l’enèsim repunt del virus m’ha fet témer el pitjor..., finalment m’he vist alleujat carregant la motxilla en el porta-equipatges del vagó 6 de l’Euromed que ens duu, en menys de tres hores!, a l’estació de Joaquin Sorolla. L’opció tren d’alta velocitat en parella, un cop descartada l’escapada inicial en format familiar, ha estat un encert: per logística, preu i comoditat. Ens acomodem a Sants, esmorzem al vagó bar entre les estacions de Tarragona i Castelló... i ja hem arribat a València! Ens ubiquem, estabornits per l’agitació urbana; descobrim l’inconfusible traç blau estampat damunt l’asfalt...; i desembarquem per fi al Bed and Breakfast El Mercat, al barri de Ciutat Vella.


Aparquem l’equipatge i ens llancem impacients, tant a prop com ho tenim, a explorar el mercat Central de València. Ens sorprèn la seva grandiositat i esplendor, l’efervescència dels compradors, i el bon ofici i vitalitat dels paradistes... tot plegat comprimit en l’interior d’una impressionant armadura d’acer d’estil modernista i una preciosa cúpula que omple l’espai de llum natural. Impossible escapar d’aquest temple amb les mans buides: carreguem amb la doble IPA local artesana Hoppy Flower i amb una selecció irresistible de taronges navelines d’indicació geogràfica protegida cítrica valenciana!


Ens dirigim xino-xano cap a la Fira del Corredor desplegada a la Ciutat de les Arts i les Ciències, al final del vell llit del riu Túria: travessem la imponent plaça de l’Ajuntament de València (que confessa ‘ganes d’una mascletà de corredores i corredors’!), revisem la línia blava que serpenteja pel centre de la ciutat, i llisquem Gran Via enllà fins al parc del jardí del Túria.


El complex arquitectònic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és extraordinari, monumental, fidel a l’estil de Santiago Calatrava, immens, curvilini i blanquinós. Ens anem familiaritzant amb els edificis que aplega: el Palau de les Arts Reina Sofia, l’Hemisfèric, l’Umbracle i el Museu de les Ciències... i, encara més enllà, l’Àgora i l’Oceanogràfic. Anem descobrint també l’espectacular escenari dels últims metres de la Marató de demà... i ens endinsem en una Fira impressionant, molt espaiosa i exigent amb les mesures i restriccions Covid... desfilant disciplinadament pel circuit de corredors i acompanyants: recollint dorsal, samarreta i bossa del corredor. Organització impecable, en un escenari espectacular!



El matí es manté radiant, perfecte per a dinar de pícnic en els Jardins del Túria. Els seus més de nou quilòmetres transitables de zones lúdiques, esportives i naturals són un privilegi per a la ciutat de València. Ens acomodem en un raconet assolellat, per a dinar d’entrepans i saboroses taronges, i descansar plàcidament una estona damunt la gespa.



Reprenem el passeig turístic amb direcció al barri mariner d’El Cabanyal. Deambulem per la seva peculiar trama esquitxada encara de barraques i casetes de pescadors, algunes amb façanes modernistes precioses, altres recobertes amb rajoles de colors... enmig d’un singular laberint autèntic, que ha renascut amb propostes gastronòmiques i culturals innovadores. Assaborim l’essència bohèmia del barri a la taberna El Clavo, veïna de la bodega La Peseta, degustant un merescut cafè entre armariets i calaixos de fusta de ‘tuercas-tenazas-pernos-sierras-alicates-brocas...’ que despatxava l’antiga ferreteria.


Comença a ser hora de recollir-nos i concedir una treva a les sofertes cames... així que ens aboquem en la línia 5 del metro (la verda!) fins a l’estació de Xàtiva. Dediquem l’últim passeig del dia a la fira i a l’ambientació nadalenca de la plaça de l’Ajuntament, i ens reservem encara un breu homenatge a l’orxateria Santa Catalina: un clàssic del centre de València amb més de dos segles de tradició!



Encomanem el nostre sopar per endur... procurem hidrats de carboni en l’àpat pre-Marató, en la quietud i placidesa de la cuina-menjador compartida del nostre allotjament... per a refugiar-nos finalment a la nostra habitació, repassar per enèsima vegada amb la Lluïsa els punts quilomètrics exactes de cada trobada, per a submergir-me relaxadament en la lectura de la revista del corredor... i per a rendir-me inevitablement al deliciós somni de l’estratègia de cursa perfecta de demà... bona nit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada