2 de novembre del 2018

OPEN 'WELLINGTON' BCN 2018

Reincidim, enguany, amb un tast breu del festival arquitectònic popular de Barcelona: l’Open House Barcelona... malgrat posposarem la descoberta dels edificis amb més demanda familiar... com la Confraria de Pescadors, l’espai Betevé, el Parc de Bombers de Montjuïc, la Torre de les Aigües del Tibidabo, o el Teatre Nacional de Catalunya a causa d’una inoportuna pluja dominical i del cansament acumulat, després d’una intensa i fugaç visita a Menorca...


Ens encanten aquestes experiències lligades al patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat que ens permeten descobrir espais i edificis singulars, i que durant aquest cap de setmana es mostren gratuïtament a professionals, però també a curiosos... i xafarders.


Entre l’extensa programació del Festival ens centrem en la singular oferta que es concentra a l’extrem mar del carrer de Wellington de Ciutat Vella, per a acostar-nos a la nova (de l’estiu del 2015...) instal·lació dels orangutans del Zoo de Barcelona que malgrat coneixem sobradament revisitarem acompanyats d’un dels arquitectes responsables (finalista premi FAD d’arquitectura 2018).



Els creadors han atès les noves exigències ètiques, científiques, educatives i recreatives dels zoològics del segle XXI, redefinint més de dos mil metres quadrats dins d’un espai que promou una transició serena i una visió intimista entre els visitants i els sis orangutans de Borneo (espècie en perill d’extinció!), mitjançant un canyissar i una vegetació selvàtica exterior des d’on apropar-nos als primats, i alhora un interior de quatre ambients (dos climatitzats que permeten l’aixopluc, i dos oberts a l’exterior) que connectin paisatge amb funcionalitat, enriquiment, i benestar animal.



Cinquanta metres enllà, descobrim un altre espai de visita lliure i gratuïta: les cavallerisses de la Guàrdia Urbana. El valor i rellevància històrica i arquitectònica de l’edifici és inqüestionable: ocupa l’antic edifici de la Galeria de Màquines de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, dedicada als materials i maquinària vinculada als ferrocarrils. En l’actualitat, els cavalls de la veterana secció muntada municipal reposen sota una estructura metàl·lica modernista de tres naus cobertes.


Malgrat l’enderroc posterior, a causa de la reurbanització de la zona durant els anys vint, encara es conserva una preciosa façana principal orientada a l’interior del parc de la Ciutadella.





Ens fascina el passeig conduït per uns dels membres en actiu del Cos de la Muntada perquè, a banda de les explicacions d’història i arquitectura, ens entreté amb curiositats, anècdotes i fins permet als més menuts donar de menjar als cavalls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada