Sota la imponent cinglera de Busa, amb un
peu als recòndits boscos solsonencs i amb l'altre als paratges més inhòspits i
frondosos del Berguedà, s'aixeca la Rectoria de La Selva. Aïllada, fins diria
en terra de ningú, si no fos per la captació garantida d’esplais, famílies i
grups escolars per part de la Xarxa d’Albergs de Catalunya.
Tot i l’extenuant periple als confins rurals
de la comarca, a més de mil metres d’altitud, l’escenari prepirinenc és
meravellós: les Serres del Port del Comte i dels Rasos de Peguera en
primer terme, i el Parc Natural del Cadí en segon.
A Solsona li dediquem el matinal de la
diada de Sant Jordi. Traspassem al nucli antic emmurallat pel Portal del Pont,
des d’on ja destaca la Catedral gòtica de la Mare de Déu del Claustre (no és la
Notre-Dame de París, però ens han encantat les gàrgoles de la façana).
Per la tarda hem apostat fort, a risc d’un probable xàfec: excursió a la ‘presó de Busa’, una talaia natural només accessible a través d’un pont de ferro a més de cent metres d’altura. Avortem l’intent en arribar al mirador del Capolat, des d’on la panoràmica de la vall de Lord i del Pantà de la Llosa del Cavall (i dels amenaçadors llamps i trons) són espectaculars. Ocasió perduda, no hi ha presó (absolució general...) si bé el seny i la prudència ens han estalviat una intensa calamarsa...
Al mal temps bona cara, i cervesa artesana! La pluja amaina, fins surt el Sol; sí, hi haurà joc de nit! Hi haurà amagatalls i pistes a l’entrada de l’ermita de Sant Climent, al camp de futbol, a la zona d’acampada o dins la cabana de fusta... però el més suggerent i colpidor serà el simpàtic croac-croac de la bassa dels gripaus, quan ens hi acostem silenciosament i a les fosques.
La jornada dominical, de previsió meteorològica molt més benigne, ens duu fins (poca broma!) al ‘balcó de Catalunya’: al Santuari de Santa Maria de Queralt. La ubicació a 1200 metres, damunt Berga, és excepcional: podem distingir clarament des del massís de Montserrat fins al Turó de l'Home del Montseny!
A més de l'església de la Mare de Déu de Queralt, ressalta dalt d'una roca l'oratori de La Cova on segons la llegenda fou trobada. Tot i lluny de la cobdícia i pretensions de la Santa Muntanya de Montserrat, no hi falten la botiga ni el restaurant... tampoc un petit funicular inclinat de pagament.
No obstant, el singular Pati dels Castanyers s'ha endut quasi totes les atencions i simpaties. En un plafó s'enumeren i ubiquen els trenta-un arbres plantats en aquest fantàstic replà, entre freixes, til·lers, alzines, castanyers, lledoners, moixeres i plataners. En Martí els ha repassat tots, un per un... i certifico que no hi falta cap.
Un cap de setmana meravellós, per racons oblidats o desconeguts, malgrat a estones passat per aigua... Hi deixem deures pendents, d'aquells que insistiran amb perseverança que val la pena repetir per aquí en un futur, ni que sigui per a retrobar-nos amb els nous amics que hem fet: orenetes, gripaus, caragols i centpeus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada